پوشاک هوشمند با قابلیت تنظیم تنفس بدن
تیمهای تحقیقاتی از سوئد و امریکا الیافی رو جهت تولید پوشاکی که توانایی تنظیم تنفس بدن را داشته باشند، توسعه داده اند .
به گزارش پایگاه خبری ایرتانا، این تیم تحقیقاتی از دانشگاه فناوری ماساچوست امریکا و دانشگاه سلطنتی سوئد الیافی را توسعه دادهاند که میزان فشار و کشش وارد شده را اندازهگیری میکند که این الیاف بازخورد لمسی وارد شده را بصورت آنی و به شکل فشار، کشش و ارتعاش منعکس میکند. بر اساس گزارش اعلامی موسسه فناوری ماساچوست این نوع پارچهها در تولید لباسهایی جهت کمک به ورزشکاران و خوانندگان برای کنترل بهتر نفس خود مناسب است، همچنین به بیماران و جراحیهای بعد از عمل در کمک به بهبود شرایط تنفس شان بسیار مفید خواهد بود.
این الیاف چندلایه “Fibres Omni “نامیده میشوند، دارای یک کانال مایع(سیال) در مرکز هستند که توسط یک سیستم سیال فعال میشوند که با تحت فشارقراردادن و آزاد ساختن یک محیط سیال مانند آب و یا هوا به داخل کانال ،هندسه الیاف را تغییر داده و به شکل یک ماهیچه مصنوعی عمل میکند. این الیاف همچنین دارای حسگرهای کششی هستند که میتوانند میزان کشش وارده را تشخیص داده و اندازهگیری کند. الیاف کامپوزیتی (ترکیبی) حاصله به اندازه کافی نازک و انعطاف پذیر هستند که هم با استفاده از ماشین های بافندگی معمولی بافته میشوند و هم بصورت تاری و پودی و یا حلقوی بافته می شوند.
ساختار جدید الیاف حاصله دارای ویژگیهایی کلیدی است. اندازه آن بسیار باریک و استفاده از مواد غیرگران، الیافی با ساختار مناسب را در انواع پارچهها بوجود میآورد. این الیاف همچنین با پوست انسان سازگار است ، زیرا لایه بیرونی آن بر اساس ماده ای شبیه پلی استر معمولی است. دارای پاسخ دهی سریع نسبت به قدرت و تنوع نیروهایی که به آن وارد می شود بوده و بصورت یک سیستم بازخوردی سریع برای آموزش و یا ارتباطات لمسی از راه دور را مهیا می سازد. در حال حاضر الیاف تولیدی مصنوعی مشابه موجود دارای کاستیهایی هستند که در تماس با پوست بدن و هنگام گرم شدن ،حرارت موجود را بیش از اندازه نشان می دهد و یا دارای کارایی کم یا فرایندهای اموزشی سخت هستند.
این ضعف ها باعث میشوند که استفاده از این سیستمها در جاهایی که نیاز به سرعت و بازخورد سریع باشد با مشکل مواجه شود . به عنوان یک آزمایش اولیه، گروه تحقیقاتی نوعی لباس زیر تهیه کردند که خوانندگان در هنگام اجرا برای نظارت و پخش حرکت ماهیچههای تنفسی خود بپوشند تا بعداً از طریق همان لباس بتوانند بازخورد حرکتی و الگوهای تنفسی مطلوب خود را در اجراهای خوانندگی خود ارائه دهند. اگرچه این آزمایش اولیه در زمینه اجرای آواز انجام میشود ، اما می توان از همین رویکرد جهت کمک به ورزشکاران برای یادگیری نحوه کنترل بهتر تنفس خود در شرایط خاص ، بر اساس نظارت بروی ورزشکاران موفق در هنگام انجام فعالیت های مختلف ورزشی و شبیه سازی گروه های ماهیچه ای آنها در هنگام عمل استفاده کرد .
در نهایت این امید وجود دارد که توسعه چنین البسههایی منجر به کمک به بیماران برای بازیابی الگوهای تنفسی سالم پس از جراحیهای بزرگ و یا بیماریهای تنفسی مانند کووید-۱۹ و غیره شود . محققان قصد دارند این پروژه را در زمینه ساخت کل سیستم از جمله وسایل الکترونیکی کنترلی و تأمین هوای فشرده تا جای ممکن و همچنین توسعه سیستم تولیدی برای تولید فیلامنتهای بلندتر ادامه دهند .