جزایر نوظهور از زبالههای پوشاک در غنا
کوه عظیمی از لباس در ساحل غرب آفریقا جمع شده است که پیامد واقعی آلودگی ناشی از لباسهای دور ریخته شده را نشان میدهد.
به گزارش پایگاه خبری ایرتانا، بریتانیا دومین صادرکننده بزرگ پوشاک دست دوم در جهان است که واردکننده اصلی این پوشاک از بریتانیا، کشور غنا است. غنا سالهاست که لباس دست دوم را به کشورش وارد میکند، اما امروزه این اتفاق تبدیل به یک بحران در این کشور شده است. اگرچه این کشور غرب آفریقا بیش از نیم قرن است که بازار پوشاک دست دوم پررونقی دارد، اما واردات بیش از اندازه لباسهای دست دوم به آن، زیرساختهای غنا را تحت تأثیر قرار داده است.
تقریبا نیمی از لباسهای قدیمی که از بریتانیا و کشورهای غربی به غنا وارد میشوند، غیرقابل استفاده هستند.
طبق گزارش Daily Mail که در تاریخ ۲۵ فوریه (۶ اسفند ۱۴۰۰) از حومه آکرا پایتخت کشور غنا در غرب آفریقا منتشر شد، لباسهای ارسال شده از بریتانیا به ارتفاع ۳۰ فوت (حدود ۹.۱ متر) انباشته شدهاند. صحنهای تکاندهنده که بسیاری از آنها شامل شلوار و تاپ از برندهای فست فشن مانند H&M و M&S است.
این گزارش نشان میدهد که فست فشن تبعات زیست محیطی زیادی در پی دارد. تصاویر ناراحت کننده از پوشاک انباشته شده در ساحل غرب آفریقا، انبوهی از لباسهای خیس شده را نشان می دهد که روی شن ها پخش شده اند.
کشور غنا از سیستم بازیافت مناسبی برخوردار نیست و حدود ۴۰ درصد از لباس های مستعمل وارد شده به غنا در محل های دفن زباله پوسیده می شوند. بر اساس تحقیقات صورت گرفته، سالانه حدود ۳۰۰ هزار تن پوشاک به محل های دفن زباله یا زباله سوز فرستاده می شود.
از آن طرف حجم پوشاک دست دوم در بریتانیا بسیار زیاد است. گزارش شده است که بسیاری از لباس ها توسط مردم به فروشگاههای خیریه اهدا یا به شرکتهای بازیافت پوشاک داده میشود. مردم با اینکار نیت خیرخواهانه دارند تا لباسها منبع درآمدی برای خیریه شود.
اما هنگامی که مردم لباسهایشان را به خیریهها اهدا میکنند، کارکنان، لباسهایی را انتخاب میکنند که کیفیت مناسبی برای فروش دوباره داشته باشند. مابقی لباسها به فروشندگان پوشاک دست دوم یا شرکتهای بازیافت فروخته میشود و به ازای هر کیلو ۴۵ پوند به خیریه پرداخته میشود.
در سال ۲۰۱۱، بنیاد قلب بریتانیا (BHF) متوجه شد که تنها ۳۰ درصد از اقلام اهدایی از طریق کیسه های خیریه شانس فروختن در همان مغازههای خیریه را دارند.
طبق گزارش سال ۲۰۱۹ کمیته ممیزی زیست محیطی پارلمان بریتانیا، لباس بیشتر از هر جای دیگر در اروپا به ازای هر نفر در بریتانیا خریداری می شود، تقریباً پنج برابر بیشتر از دهه ۱۹۸۰. بنابراین، حجم بازار پوشاک دست دوم در بریتانیا سنگین است و مجبور است لباس را به کشورهای خواستار لباس دست دوم از جمله آفریقا بفرستد.
دیدن تصاویر از صحنه انباشتگی پوشاک در ساحل غنا که مشکلات زیست محیطی در خشکی و دریا را ایجاد میکند، این سوال را در ذهن متبادر میسازد که چه کسی یا چه کشوری مسئول ریختن پوشاک زباله به کشورهایی مانند غنا است؟ از برندهای معروف فست فشن که به صورت انبوه پوشاک ارزان تولید میکنند تا اشتهای سیری ناپذیر برای لباسهای جدید در میان بریتانیاییهای شیک پوش را کور کنند؟ کدام مقصر است؟
طرف دیگر داستان عدم توانایی کشور غنا در بازیافت پوشاک است. بهترین راهحل در شرایط حال حاضر این است که کارخانههای بازیافت پوشاک در آنجا توسط کشورهای ثروتمند مانند بریتانیا احداث شود. از این طریق هم مشکلات زیست محیطی کاهش چشمگیری پیدا میکند و هم اشتغالزایی کشور غنا رونق میگیرد.