چادر مشکی طی چند دهه گذشته، به ویژه پس از انقلاب شکوهمند اسلامی تغییرات چشمگیر و نسل های متفاوتی را تجربه کرده است که در این نوشتار به آن پرداخته شده است.
به گزارش پایگاه خبری ایرتانا، طی ۵۰ سال گذشته، پارچه های بافته شده از نخهای الیاف مصنوعی تغییراتی بنیادین پیدا کرده اند. این تغییرات به حدی است که دیگر بدون آنالیز پارچه ، امکان تشخیص جنس آنها میسر نیست.
نسل اول چادر مشکی( سالهای انقلاب):
در این مرحله دو نوع چادر مشکی تولید می شد.
نوع ارزان آن که معروف به چادر کیفی بود و عبارت بود از پارچه ای سبک با تار و پود پلی استر بدون تاب یا کم تاب با طرح تافته (شرکت کرپناز برای تولید این محصول طراحی گردید).
نوع گران آن که بنام کلوکه سوئیسی معروف بود و پارچه ای ژاکارد چند لایه سنگین بود.
در تولید هردو نمونه از نخهای پلی استر معمولی استفاده میشد. تنها نکته در تولید این محصول، انتخاب رنگ، نرم کن مناسب و انجام عملیات کاهش وزن مناسب بود.
نسل دوم ( طراحی اولیه حجاب شهرکرد)
در این مرحله چند تغییر اساسی در تولید چادر مشکی پیش آمد که عبارتند از:
- استفاده از نخ های تاب بالا (بالاتر از ۱۵۰۰ تاب در متر)
- استفاده از دستگاههای شستشوی ریلکس که به دلیل استفاده از نخ تاب بالا میبایست استفاده گردد.
- تولید پارچههای طرحدار
- استفاده از مواد تکمیلی دیپ شید چند مرحلهای توسط دستگاه استنت
نسل سوم ( شرکت نای زرین خوانسار بر این اساس طراحی گردید)
اولین شرکتی که نخ ITY را استفاده نمود، شرکت حجاب شهرکرد بود، شاید مهمترین رشد در بهبود کیفیت چادر مشکی استفاده از این نخ بود که باعث بهبود زیردست و رنگ چادر مشکی میگردد.
نسل چهارم(سرمایه گذاری مجدد در حجاب شهرکرد)
پس از استفاده از نخهای دوجزیی تابدار، دستگاه های شستشوی مخصوص، کاهش وزن و استفاده از مواد تکمیلی دیپ شید، صرفا تهیه دستگاه درایر جدید که توسط ژاپنیها اختراع و توسط تمامی تولیدکنندگان چادر مشکی بکار گرفته میشد باقیمانده بود که با تهیه آن بهترین چادر مشکی ایرانی تولید شد.
در مجموع میتوان پیشرفتهای اساسی در زمینه چادر مشکی که تاکنون وارد ایران شده را میتوان به شرح زیر دانست:
- استفاده از نخ دو جزیی ITY
- بکار گیری دیپ شیدهای چند مرحله ای
- خشک کنهای ریلکس مخصوص
- ماشینهای شستشوی ریلکس
به نظر میرسد تغییرات آتی بیشتر در زمینه نخهای جدیدتر و بکار گیری دستگاه های تکمیلی جدید بواسطه استفاده از آن نخها باشد.
نخهای دوجزیی پلی استر ITY تک مرحله ای
نخ پلی استر دو جزئی یک مرحلهای یکی از نخ های فیلامنت دو جزئی هستند که توسط ( POY & FDY (SDY در هنگام ریسندگی و در یک مرحله تولید میگردند. سرعت تولید این نخ بسیار بالاتر از نخهای دو مرحله ای میباشد. این نخ ها معمولا کیفیت پایین تر و قیمت بسیار پایین تری نسبت به نخهای دو مرحله ای دارند.
برای تولید پارچه های کرپ و چادر مشکی کیفیت بالا معمولا از نخهای دومرحلهای استفاده میگردد. در تولید نخهای دو مرحله ای امکان استفاده از بهترین ترکیب دوجزء تشکیل دهنده و همچنین انجام عملیات اینترلیس بهتر امکانپذیر است. پارچههای تولید شده از نخهای دوجزیی به دلیل حبس نور بیشتر رنگ مشکی عمیقتری را ارائه میدهند.