مقابله با ضایعات لباسهای پلی استر با آنزیمهای پلاستیک خوار
محققان دانشگاه پورتسموث (Portsmouth) امریکا در حال تولید و توسعه یک آنزیم پلاستیک خوار برای بازیافت لباس های پلاستیکی هستند که به کاهش آلودگیهای زیست محیطی کمک میکنند.
به گزارش پایگاه خبری ایرتانا به نقل از خبرگزاری Just Style، طبق آمارهای منتشر شده از سوی آژانس محیط زیست اروپا (EEA)، پلی استر به طور گسترده در صنعت پوشاک استفاده میشود و ۶۰ درصد لباسهایی که پوشیده میشوند را تشکیل میدهد. با این حال، بررسیهای صورت گرفته توسط محققان دانشگاه پورتسموث نشان میدهد که سرانجام این پلی استرها بیشتر به سوزاندن یا مدفون شدن در محل های دفن زباله ختم می شوند و همین امر آلودگی زیادی را ایجاد میکند.
برای مقابله با این مشکل، مرکز نوآوری آنزیمی دانشگاه پورتسموث در حال بررسی چگونگی تجزیه بلوکهای شیمیایی منسوجات پلی استر، برای ایجاد بازیافت ایمن، کارآمد و صرفهجویی در انرژی است. این تیم تحقیقاتی قبلاً یک راه حل مشابه برای پلاستیکهای یک بار مصرف ایجاد کرده بودند.
افزودن رنگها و سایر عملیاتهای شیمیایی، هضم این مواد سخت مبتنی بر روغن را در یک فرایند طبیعی دشوارتر میکند. در نتیجه تولید و توسعه آنزیمهایی که میتوانند لباسهای پلیاستر را بدون نیاز به عملیات انرژیبر تجزیه کنند، بزرگترین چالش است.
پروفسور اندی پیکفورد، مدیر مرکز نوآوری آنزیم در دانشگاه پورتسموث، گفت: ما آنزیمهایی را تولید و توسعه خواهیم داد که میتوانند پلی اتیلن ترفتالات (PET) را در منسوجات ضایعاتی تجزیه کنند و چالشهایی را که این ماده اولیه ایجاد میکند، یعنی سختی و وجود رنگها و مواد افزودنی را تحمل کند.
دانشمندان توضیح میدهند که لباسها پایینترین میزان بازیافت را دارند و بیشتر آنها سوزانده میشوند یا در محل دفن زباله قرار میگیرند. در حالی که امکان تبدیل منسوجات مبتنی بر روغن به فرش و سایر محصولات وجود دارد؛ اما روشهای بازیافت فعلی بسیار انرژیبرو هزینهبر هستند.
امید این است که آنزیم های توسعه یافته در دانشگاه پورتسموث به بازیافت سازگار با محیط زیست برای لباس های پلاستیکی کمک کنند.
این تحقیق که توسط شورای تحقیقات بیوتکنولوژی و علوم زیستی (BBSRC) کشور انگلستان تأمین مالی می شود، از پایان ژانویه ۲۰۲۳ آغاز شده و به مدت ۱۸ ماه ادامه خواهد داشت.